29.8.2024
Nástroj pro oznamovatele jako pojistka férovosti v digitálním prostoru
Domů
Blog

Evropská komise v úterý 30. dubna 2024 zahájila vyšetřování, aby vyhodnotila, zda společnost Meta, která stojí za platformami Facebook a Instagram, neporušila Zákon o digitálních službách (DSA).

Komise zahájila řízení kvůli podezření, že Meta porušila povinnosti stanovené DSA, zejména v oblasti falešné reklamy a dezinformací, které mohou ohrozit volební procesy v Evropské unii. Vyšetřování se týká především naplňování požadavku na transparentnost politického obsahu.  

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton komentoval podezření slovy, že Meta neposkytuje nástroje pro monitorování příspěvků v reálném čase a účinné mechanismy pro označování nelegálního obsahu.

O tom, že Komise v této souvislosti také představila nový nástroj pro whistleblowery, který má umožnit podávání informací o možném porušování Nařízení o digitálních službách (DSA) a Nařízení o digitálních trzích (DMA), dalšího klíčového zákona zaměřeného na konkurenci v digitálním prostoru.

Nástroj umožňuje jednotlivcům anonymně a bezpečně oznamovat informace, které by mohly svědčit o porušení pravidel stanovených těmito zákony. DSA se zaměřuje na regulaci online obsahu, zatímco DMA cílí na kontrolu digitálních trhů a prevenci monopolních praktik.  

Oznamovatelé mohou přes tento nástroj předkládat důkazy a informace o nekalých praktikách, které by mohly zahrnovat například šíření nelegálního obsahu, nedostatečnou transparentnost reklamy nebo manipulaci tržního prostředí. Jde o interní informace tzv. gatekeeprů - sezamu společností, které jsou identifikovány jako strážci vstupu do online prostředí a opatření tak cílí na jejich pracovníky.
Nástroj nabízí robustní šiforvání a možnost podat oznámení anonymně, ve všech evropských jazcich a formátem oznámení mohou být jakékoliv reporty, emailové konverzace, vnitřní šetření a jiné záznamy o porušování pravidel podle DMA a  DSA.

Na stejné téma