25.9.2024
Umělecká svoboda a whistleblowing: Případ islandského studenta a společnosti Samherji
Domů
Blog

V nedávné kauze na Islandu došlo k neobvyklému střetu mezi uměním a korporátní mocí. Islandský student umění vytvořil satirické webové stránky, kritizující islandskou rybářskou firmu Samherji za její korupční skandály a ekologické škody v Namibii.  

Ta nyní žaluje mladého umělce za škody ve výši více než 500 000 liber kvůli neautorizovanému využití jejich značky a webu, které umělec použil ve svém projektu. ODEE vytvořil fiktivní omluvu firmy Samherji za korupční skandál Fishrot, který odhalil whistleblower Jóhannes Stefansson v roce 2019, bývalý manažer Samherji v Namibii. Kauza se stala známou jako „Fishrot Files“.  

Společnost Samherji je jedním z největších hráčů v odvětví rybolovu v Evropě, s působením v zemích jako Island, Německo, Polsko a Velká Británie. Kromě rybolovu provozuje vlastní zpracovatelské závody a loďstvo.

Společnost měla podplácet namibijské úředníky, aby získala přístup k lukrativním kvótám na rybolov, a využívala komplexní strukturu offshore společností k praní špinavých peněz a vyhýbání se placení daní. Tyto úplatky údajně dosahovaly milionů dolarů a byly vypláceny politikům a státním úředníkům v Namibii. Společnost byla rovněž obviněna z daňových úniků a praní špinavých peněz přes daňové ráje. Právě kvůli těmto praktikám nyní čelí trestnímu stíhání v Namibii 10 osob, včetně bývalých ministrů. Vyšetřování společnosti je vedeno i na Islandu.

Společnost Samherji podala žalobu, ve které tvrdí, že parodie poškodila její reputaci.

Případ ODEE a Samherji se stal symbolem střetu mezi korporátní mocí a svobodou projevu. Umělecký protest proti korupci by neměl být umlčován, zvlášť když se dotýká tak závažných témat, jako jsou ekologické a etické důsledky firemních rozhodnutí. Svoboda projevu, jak pro umělce, tak pro whistleblowery, je klíčová pro fungování zdravé demokracie.

Neziskové organizace vč. Oživení nyní vyzývají Samherji, aby ustoupila od nepřiměřené žaloby proti ODEE, a zároveň apelují na podporu umělecké svobody projevu a ochrany těch, kteří mají odvahu promluvit o korupci.

Na stejné téma