2.8.2024
Expertní kulatý stůl: Rok se zákonem.
Domů
Blog

Naše kolegyně Šárka Zvěřina Trunkátová se zúčastnila expertního kulatého stolu uspořádaného Transparency International ČR, který reflektoval první rok účinnosti zákona o ochraně oznamovatelů. Diskutovalo se o jeho silných stránkách, jako je rozšířená možnost oznamování u zaměstnavatelů, ale i o nedostatcích, jako je chybějící ochrana anonymních oznamovatelů a nedostatek právní pomoci pro ně. Šárka se podělila o své zkušenosti z praxe a zdůraznila význam ochrany whistleblowerů pro odhalování korupce a nekalostí ve společnosti.

Zdroj: Transparency International ČR

Jedním z hlavních témat bylo, jak zákon pomáhá oznamovatelům v českém prostředí, které je v této oblasti stále nové. Navzdory tomu, že oznamovatelé mají nyní lepší právní postavení, cesta ke spravedlnosti je často dlouhá a komplikovaná. Účastníci kulatého stolu, včetně zástupců ze Slovenska, sdíleli své zkušenosti a názory na to, jak zákon vylepšit a lépe chránit oznamovatele před odvetnými opatřeními, především ve státním sektoru.

První rok přinesl důležité soudní rozhodnutí v případu Pavla Kodyma, který upozornil na protiprávní jednání ve státní správě. Soud označil jeho odvolání za odvetné opatření a potvrdil, že zákon poskytuje ochranu i v takových případech. Dalším prezentovaným příkladem byla kauza Jana Benýška, který byl odvolán z pozice kvůli svému oznámení, ale po dlouhém právním boji se na svůj post vrátil.

Zpráva Ministerstva spravedlnosti za rok 2023 ukazuje, že počet relevantních oznámení roste, což svědčí o narůstajícím významu ochrany oznamovatelů v české společnosti.

Na stejné téma